Ülkemizde şarap kültürü çok yaygın olmasada bilmemiz gereken bazı bilgiler olduğunu düşünüyorum,bunlarıda sizlerle paylaşmak istedim;
Şarap,meyvenin fermente edilmesiyle üretilen alkollü bir içecektir. Genellikle üzümden elde edilir. Şarabın gerçek tarihi ise 8000 yıl önceye dayanmaktadır.
Dediğim gibi bizim kültürümüzde çok yaygın olmamasına rağmen yine de şarap tüketen çoğu kişi vardır. Peki ne kadar tüketilmelidir şarap? Fazla miktarda alkol alarak iç organlara zarar vermeden,şarabın sağlığa olumlu etkilerinden yararlanabilmek için uygun miktarda ve düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Uzun aralıklarla fazla miktarda içilen şarap sağlığa yarar degil,zarar getirir. Peki hangi şarap nasıl ve neyle içilmelidir?
Alkol oranı yüksek olan bir şarabı tek başına içmek daha doğrudur. Genellikle alkol seviyesi düşük şaraplar yemeklerle daha kolay uyum sağlar. Ekşi tat içeren bir yemeğin yanında asit seviyesi yüksek şaraplar daha iyi gider. Eğer içinde bir miktar acı tat bulunan bir yemek yiyecekseniz yanında içeceğiniz şarabında belirli bir ölçüde acı olması gerekir. Böylece iki farklı acı birbirini etkisiz hale getirir. Tuzlu yemeklerle en iyi uyumu da yine asit oranı yüksek şaraplar sağlar. Tatlıya eşlik edecek şarap seçerken ise şaraptaki şeker oranının tadındakinden daha fazla olmasına dikkat etmek gerekir. Şarabın yanında ne iyi gider diye soracak olursanızda; aklıma ilk gelen peynir oluyor. Bunun yanı sıra çikolata ceviz yada yeşil elmada olabilir. Eğer meze değilde yemek olarak bir şey isterseniz de sanırım şarapla en uyumlu yemek spagetti diyebilirim.
Baştada söylediğim gibi şarabın sağlığa olumlu etkilerinden yararlanabilmek için uygun miktarda ve düzenli olarak tüketilmesi gerekir bunu unutmadan bilinçli bir şekilde tüketmeliyiz!!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder